Z ateliéru sochaře Doporučený

Do ateliéru sochaře nahlédnou návštěvníci Městské galerie Vysoké Mýto. Ta připravila výstavu plastik a kreseb Jakuba Vlčka, sochaře z Vraclavi, který se věnuje figurální tvorbě.

„Vždy jsem byl fascinován člověkem. Mužem, ženou … a hlavně vztahy mezi nimi. Dát soše vnitřní život, jímž k nám může promlouvat, je jedna z hlavních věcí, na které se při své práci soustředím. Každé gesto má svou symboliku, něco vyjadřuje … nese myšlenku, která je někdy zjevná, jindy skrytá,“ říká sochař Jakub Vlček.

Když vystavoval umělec z Vraclavi ve vysokomýtské galerii před čtyřmi lety poprvé, jednalo se o torzo jeho díla, které spolykaly plameny během požáru jeho ateliéru. Přišel tehdy o veškeré své sochy a kresby včetně těch školních. Dvacet let práce bylo na prach a on ve čtyřiceti letech začínal od píky.

Díky neuvěřitelné pracovitosti je dnes ateliér Jakuba Vlčka opět plný soch a kreseb. Zakázky na busty přicházejí jedna za druhou, mezi portrétovanými je řada známých osobností, ať již žijících nebo těch, které se zapsaly do historie. „Portrét mne vždy fascinoval svou jedinečností. Možnost zachytit člověka jako celek, jeho bytostní charakter, vnitřní náboj, vyzařování. Jedinečnost osobnosti – její nálady, charakter, vášně, smutky, práce i myšlení .. její tajemství, které se vždy pokouším vložit do portrétu,“ dodává autor.

Sochař, medailér a kreslíř Jakub Vlček se narodil roku 1979 v Českých Budějovicích, studentská léta strávil v Praze a nyní již dvě desetiletí žije a tvoří ve Vraclavi nedaleko Vysokého Mýta.

Absolvoval obor řezbářství a tvarování dřeva na Střední uměleckoprůmyslové škole na pražském Žižkově a poté studoval v ateliéru Figurálního sochařství a medaile na pražské Akademii výtvarných umění u Jana Hendrycha. Absolvoval stáže figurálního sochařství na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně i v italské Carraře. Pak na pražské AVU studoval architekturu. Několik let učil na Střední uměleckoprůmyslové škole v Hradci Králové návrhy designérských výrobků a figurální kreslení. V současnosti se naplno věnuje své sochařské tvorbě.

Iveta Danko, kurátorka MG

noc v galerii 2024

Informace

  • Z Ateliéru pod střechou

    Studenti Marty Hoškové budou prezentovat svá díla ve foyer galerie. Kurzisté z Ateliéru pod střechou vystaví své kresby i malby, prohlédnete si krajiny, zátiší, portréty... Vernisáž se koná 17. 5. ve 20 hodin.

  • Křehká krása ve sklepení

    Ryté sklo Ivany Majvaldové si můžete prohlédnout po celou letní sezonu ve sklepení galerie. Výstava křehké krásy bude zahájena o Galerijní noci v pátek 17. 5. 

Vyhledávání