Pohádky z celého světa Doporučený

Výstava ilustrací českých autorů, kteří svými obrázky doprovázejí příběhy ze všech kontinentů, to jsou Pohádky z celého světa. Zavítejte mezi indiány, černochy, seveřany či k protinožcům. Hravá výstava nejen pro děti.

Prázdninová výstava nazvaná Pohádky z celého světa, je věnována především zvídavým dětem. V sále a dvou přísálích jsou celé léto k vidění ilustrace českých autorů k pohádkám, pověstem a příběhům pocházejícím doslova z celého světa. Od klasických evropských pohádek z pera bratří Grimmů či Hanse Christiana Andersena se přesuneme k pohádkám finským, ukrajinským, ruským, sibiřským. Od příběhů z Blízkého východu poputujeme do Persie, Indie, Vietnamu a Číny, abychom si následně připomněli i pohádky australských domorodců či Aztéků ze střední Ameriky. Přijďte poznat příběhy etnik, o kterých jste možná nikdy neslyšeli, jež v průběhu druhé poloviny dvacátého století ilustrovali čeští výtvarníci pro česká, ale i zahraniční nakladatelství. 

Za starší ilustrátorskou generaci z 50. a 60. let 20. století to jsou například Václav Fiala, Zdeněk Sklenář, Karel Svolinský, Hermína Melicharová, jež následují generace tvořící především v 70. a 80. letech jako byli Josef Kremláček, Dagmar Berková, Jiří Šindler, Helena Ryšavá, Vlasta Baránková a mnoho dalších.

Čeští ilustrátoři se v dobách, kdy cestování bylo vzácnou nadstavbou, pokoušeli přiblížit dětem příběhy ze vzdálených krajů prostřednictvím čisté klasické ilustrace realizované většinou technikou kresby, využívajíce k tomu typologii obyvatelstva, místní reálie, architektonická specifika, domorodá zvířata a jiné znalosti z nejrůznějších vědních oborů. Výstavu tak ocení nejen dnešní děti, ale zavzpomínat na pohádkové knížky mohou i jejich rodiče a prarodiče. Společně zjistí, která pohádková postava se vyskytuje pouze v našich končinách, a mohou napsat kousek nekonečného příběhu do obřího leporela inspirovaného prohlídkou výstavy.

Iveta Danko, kurátorka MG

noc v galerii 2024

Informace

  • Z Ateliéru pod střechou

    Studenti Marty Hoškové budou prezentovat svá díla ve foyer galerie. Kurzisté z Ateliéru pod střechou vystaví své kresby i malby, prohlédnete si krajiny, zátiší, portréty... Vernisáž se koná 17. 5. ve 20 hodin.

  • Křehká krása ve sklepení

    Ryté sklo Ivany Majvaldové si můžete prohlédnout po celou letní sezonu ve sklepení galerie. Výstava křehké krásy bude zahájena o Galerijní noci v pátek 17. 5. 

Vyhledávání