Držte si ponožky, Lichožrouti jsou tu Doporučený

Filmová a ilustrační tvorba Galiny Miklínové zaplnila na léto výstavní prostory vysokomýtské Městská galerie. V Lichožroutské expozici si děti pohrají, podívají se na pohádku a vyrobí si vlastního požírače ponožek. 

Kromě populárních Lichožroutů se návštěvníci setkají také s večerníčkovým Kanafáskem a dalšími knižními postavičkami oblíbené ilustrátorky. Děti si odnesou zážitek i svého Lichožroutka.

Galina Miklínová vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Její pětiminutový absolventský film ,,Biograf‘‘ byl promítán a oceněn na mnoha světových festivalech, jakož i další filmy: Bajky ze zahrady, Hra, NeŠťastné narozeniny Péti Fotky, Byla 3x jedna princezna. Pro ČT natočila 26-ti dílný autorský večerníček O Kanafáskovi.   

Kromě filmové tvorby se úspěšně věnuje ilustraci, spolupracuje s předními českými autory Petrem Stančíkem, Radkem Malým, Alenou Mornštajnovou, Evou Papouškovou aj… (ilustrovala např. Kosprd a Telecí, Strašidýlko Stráša, H2O a tajná vodní mise, Harry Potter, Vombat Jirka, Cílovníci, František z kaštanu, Anežka ze slunečnic aj.)
Dlouhodobě spolupracovala s básníkem Pavlem Šrutem. Společně vytvořili knihy Pavouček Pája, Veliký tůdle, Příšerky a příšeři, Verunka a kokosový dědek, Pan Kdybych hledá kamaráda, Lichožrouti, Lichožrouti se vrací, Lichožrouti navždy aj. Je autorkou původní podoby Lichožrouta coby živočišného druhu, která dala vzniknout úspěšnému animovanému dobrodružnému filmu Lichožrouti, jehož je režisérkou, výtvarnicí a spoluscénáristkou.

Získala mnoho tuzemských i mezinárodních ocenění (Nejkrásnější kniha roku 2004, 2009, Trilobit 2004, 2016, Cena noci s Andersenem 2010, Anifest 2011 – Cena za nejlepší animovaný seriál – O Kanafáskovi, White Raven 2011, 2015, Výroční cena nakladatelství MF 2017, Telangana Internaional Children’s Film Festival 2017 a další.)
           

Žije, kreslí a animuje ve velikém starém domě za Prahou. Ve špajzu s ní bydlí Péťa Fotka, v ledničce Mlaskal, Chroustal a Pažral, v posteli se roztahuje Jonáš s Kanafáskem, pod postelí Kokosový dědek, v koupelně řádí H2O, ehm.. na toaletě Vombat Jirka, a kde u ní pobývají Lichožrouti, dosud netuší.
            Ale ponožky se jí ztrácejí pořád.

web betlemy

Informace

  • Abstrakce Miloslavy Černohorské

    Celý březen si návštěvníci infocentra mohou prohlédnout abstrakce Miloslavy Černohorské z nedalekého Jehnědí. Autorka je samouk, nikdy nechodila na žádné kurzy. Od malička má ráda ruční práce všeho druhu, malování se však začala věnovat teprve před deseti lety. 

Vyhledávání